Als je denkt aan carnaval, denk je aan prins carnaval. Niet heel vreemd natuurlijk want dat is die man die er zo goed uit ziet in zijn pak en die valt ook heel erg op. Een helemaal in het wit versierde man met een hoed met hele lange veren daaraan. En hoe zit dat me de raad van elf?

Raad van elf, wie zijn ze en wat doen ze?

De oorsprong van de raad van elf vind plaats in de vijftiende eeuw. In het hertogdom Brabant was de Brabantse Hertog Antoon van Bourgondiƫ in 1415 bij de slag van Anzicourt gesneuveld. Omdat hij gesneuveld was kwamen de oudste zeven Brabantse steden en de vier grootste abdijen van Brabant bij elkaar om te overleggen wie de opvolger van Antoon van Bourgondiƫ kwam. Zijn weduwe mocht niet in aanmerking komen vanwege haar rechten op Luxemburg. Wel had zij twee zoontjes, waarvan Jan de oudste was. Jan was wel de oudste, maar Jan was elf jaar oud toen zijn vader om kwam bij die slag. Omdat Jan nog zo jong was en de weduwe van Antoon geen aanspraak maakte op de plek van haar man werd die raad in het leven geroepen. Het werd de raad van elf. Een raad van elf van tien man denk je nu? De raad van elf bestaat oorspronkelijk ook uit tien man, maar de raad van elf dankt zijn naam aan de elfde van de elfde. Deze raad is op 11 november 1415 opgericht. Later is Jan wel toegetreden en heeft de raad van elf jan heel lang advies gegeven hoe hij Brabant het beste kon besturen.

Dat carnaval een lokaal gebeuren is, is al bekend. Een stad, dorp of gehucht veranderd in een heel feestelijk rijk met allemaal vrolijke mensen. Dat rijk moet bestuurd worden. In feite moet de prins zijn stad, dorp of gehucht leiden, maar dat lukt natuurlijk niet alleen. De raad van elf moet hem advies geven hoe hij het beste de prins zijn feestelijke rijk moet besturen. De regeerperiode van de prins en zijn raad begint vanaf de sleuteloverdracht tot aan het inleveren van de sleutel aan het einde van de dinsdagavond. In feite duurt carnaval maar drie dagen, maar er gaan maanden voorbereiding in zitten en daar zijn de raad van elf en de prins heel intensief mee bezig.